Metaalbedrijf Van Schijndel Metaal en Elektrolas, beide uit Noord-Brabant, hebben een onbemande laserlascel ontwikkeld die optimale veiligheid moet bieden bij handmatig laserlassen. De lasser kan van buitenaf, met speciale handschoenen, binnendringen in de cel en verder zonder beschermende kledij zijn werk verrichten. Elektrolas biedt de “LaserSafeCell” aan en Van Schijndel Metaal staat in voor de productie.

‘Van Schijndel Metaal’ staat er op een laserlascel in de werkplaats van Van Schijndel Metaal uit Dongen. De lasser kan van buitenaf, met speciale handschoenen binnendringen in cel, en vervolgens het laswerk verrichten. Het betreft een eigen ontwerp van het metaalbedrijf dat zich specialiseert in dun gelakt plaatwerk.

Eigenaar-directeur Jessica Van Schijndel, derde generatie in het metaalbedrijf dat door haar grootvader opgericht is, vertelt hoe het idee van de laserlascel die gedoopt is tot ‘LaserSafeCell’ aan de keukentafel tot stand kwam. ‘Tijdens een etentje met mijn vader ben ik eens begonnen over handmatig laserlassen. Dat dit zo’n trend in de plaatbewerking is op het moment, maar dat de veiligheid een belangrijk aandachtspunt is’, vertelt Van Schijndel.

Inspiratie bij parelstraalcabine

Nadat Van Schijndel het onderwerp aanhaalde, bracht haar vader het idee van de parelstraalcabine naar voren. Het Brabantse bedrijf maakt van deze techniek gebruik voor de egale afwerking van RVS-onderdelen. ‘Mijn vader suggereerde om dat principe ook bij het laserlassen toe te passen. Bij een parelstraalcabine wordt ook het materiaal ingepakt en niet de lasser’, aldus Van Schijndel, die sinds 2000 het veertigkoppige plaatbewerkingsbedrijf aanstuurt.

De onderneemster zocht vervolgens contact met Elektrolas Lastechniek uit Waalwijk bij wie het klant is en enkele jaren geleden ook een cobot afnam. Samen ontwikkelden ze een laserlascabine van zo’n 1 bij 2 bij 1 meter die van bovenaf is uitgerust met gekleurd, laserlicht werend glas, waardoor de lasser het werkobject ziet en kan lassen zonder helm, maar toch beschermd is. Aan de bovenkant van de hermetisch afgesloten machine zit een afzuigkanaal voor de afvoer van lasrook.

Patent en gecertificeerd

Om de veiligheid van de uitvinding juridisch vast te leggen, wilde het bedrijf haar creatie certificeren. ‘Het was niet zo makkelijk om keurders te vinden en uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een bedrijf dat ook andere toepassingen van lasertechnieken keurt. Dit bedrijf heeft de cabine gekeurd volgens de laatste lasersafety-normen’, vertelt Van Schijndel. Voordat de LaserSafeCell in september in gebruik is genomen op het metaalbedrijf, hebben twee medewerkers van Van Schijndel Metaal een training lasersafety-officer gevolgd en kregen andere werknemers een cursus laserlassen.

Of het bedrijf veel van de eigen vinding, waarvoor het patent ontving, gebruik zal maken, moet nog blijken. ‘Onze producten worden nu geanalyseerd of ze gere-engineerd kunnen worden voor het laserlassen. Bij het laserlassen is toch een andere voorbereiding van het plaatwerk vereist’, aldus Van Schijndel, die veel TIG werk verricht, maar vaak grotere stukken. ‘Door de beperkte werkruimte kunnen alleen kleinere stukken gelaserlast worden in de cabine’, zegt ze.

Veiligheid centraal

Een afzonderlijke laserlasruimte waar de lasser met beschermende kledij zijn werk doet, zou theoretisch meer aansluiten op de behoefte van het metaalbedrijf. Maar deze optie, die momenteel een opmars kent bij Nederlandse metaalbedrijven, is om veiligheidsoverwegingen nooit een optie geweest, vertelt Van Schijndel. ‘Men beweert dat dit veilig moet zijn, maar in mijn ogen kunnen er te veel dingen nog mis gaan.’

Juist door de veiligheidsgaranties ziet Van Schijndel veel potentieel in de LaserSafeCell. Zij wijst op het feit dat laserlassen aan een sterke opmars bezig is. Het proces staat te boek als een alternatief voor TIG-lassen en heeft het imago sneller te gaan en veel schoner laswerk op te leveren. Hierdoor zijn er ook minder nabewerkingen nodig.

Naast het eigen gebruik hoopt Van Schijndel de laserlascel ook voor andere maakbedrijven te kunnen produceren. Dit onder aansturing van Electrolas, dat instaat voor de verkoop van de nieuwe machine. ‘De bouw van de LaserSafeCell past goed bij ons productengamma. Wij maken veel behuizingen voor machines’, besluit de onderneemster.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).