Het Nederlandse bedrijf Pladdet, een wereldspeler in grondverzetmachines, graafbakken en hulpstukken, met 110 werknemers, ziet veel voordelen in de automatisering van lasprocessen. Met twee moderne eenheden – een cobot en een robotwerkstation – maakt het bedrijf zijn lasproductie sneller en tilt deze naar een hoger kwaliteitsniveau. ‘Het gebruik van de Lorch Cobot Welding Solutions heeft voor ons al absoluut zijn vruchten afgeworpen. En de nieuwe robotinstallatie biedt ook grote mogelijkheden om veel efficiënter te lassen’, vat Alko van Gils, production and engineering coördinator bij Pladdet, samen.
Het familiebedrijf, gevestigd in Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen, werd meer dan 80 jaar geleden opgericht en is vandaag gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige bouwmachines en -werktuigen die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf produceert tot 5.000 aanbouwdelen en ongeveer 100 nieuwe machines per jaar. Daarbij worden bijna 15.000 kilogram lasdraad en 4.200 ton staal verbruikt. De gehele productie vindt in eigen huis plaats.
Vooral voor kleinere hulpstukken, zoals ringen of schijven die moeten worden gelast voor snelwisselsystemen op graafmachines of wielladers, produceert Pladdet regelmatig partijen van 20 tot 30 stuks. Om deze sneller en efficiënter te kunnen lassen en de lassers te ontlasten van monotoon, repetitief laswerk, ontstond het idee om te investeren in geautomatiseerde lastechnologie. Aangezien Pladdet al zeer goede ervaringen had met handlassers van Lorch, besloot het bedrijf in 2020 de Lorch Cobot Welding Solutions te gebruiken, bestaande uit een Cobot UR 10, de Lorch Cobotronic-software en een Lorch lassysteem inclusief een krachtige toorts.
Constante kwaliteit
‘Ongeacht de partijgrootte krijgen we een hoge en constante kwaliteit van lassen die op deze manier niet met de hand kan worden bereikt. Bovendien kunnen we het laswerk met een veel hogere snelheid uitvoeren’, zegt Van Gils. Doordat de lasprocessen voor elk onderdeel kunnen worden opgeslagen, kan een lasnaad met de cobot zo vaak als gewenst worden gereproduceerd. Als de parameters en het lasproces eenmaal optimaal zijn ingesteld voor een onderdeel, is de door de cobot gelaste naad van een constante kwaliteit. Tijdrovende nabewerkingen kunnen zo tot een minimum worden beperkt en ook bij de productie van kleine partijen wordt kostbare tijd bespaard en worden afkeuringen vermeden.
Niels de Feijter, lascoördinator bij Pladdet, voegt daar nog een pluspunt aan toe: ‘Het was voor ons heel eenvoudig om met de cobot aan de slag te gaan met automatisering. Dankzij de eenvoudige bediening van de Cobotronic-software hebben we geen speciale IT-kennis meer nodig. De programmering van de afzonderlijke werkstukken kunnen we dus gemakkelijk zelf doen.’ De eenvoudige bediening wordt mogelijk gemaakt door een intuïtieve menunavigatie, waarin de centrale parameters worden opgevraagd en ingevoerd. En het “lesgeven” voor het verloop van de lasnaad is eenvoudig. Na activering van de vrijloopfunctie wordt de toorts alleen met de hand verplaatst naar de punten waar de lasnaad moet beginnen en eindigen. Ook tussenliggende punten en secties kunnen zo gemakkelijk worden vastgelegd.
Yaskawa Motoman lasrobot
Om ook grotere werkstukken zoals complete graafschoppen automatisch te kunnen lassen en ook hier van tijds- en kwaliteitsvoordelen te kunnen profiteren, heeft Pladdet onlangs besloten een ander robotsysteem aan te schaffen. De installatie is het resultaat van de samenwerking tussen Lorch en Yaskawa en is speciaal ontworpen voor de vereisten bij Pladdet. Deze bestaat uit een Yaskawa Motoman lasrobot met een bereik van 2010 millimeter en een laadvermogen van 12 kilo, twee Yaskawa manipulatoren en de S8 RoboMIG XT stroombron van Lorch. Het hele systeem is ontworpen voor twee werkstations, die van elkaar gescheiden zijn door een antiverblindingsscherm. De lasrobot is via een vrij programmeerbare looprail met een lengte van 9.150 millimeter met beide werkplekken verbonden en kan zo aan beide zijden flexibel worden ingezet. Het voordeel: terwijl de robot aan één kant last, kan aan de andere kant al een werkstuk voor het lasproces worden voorbereid. ‘Voor ons is het extra systeem de perfecte aanvulling op de cobot. Hiermee kunnen wij ook zware en complexe werkstukken, die wij voorheen nog met de hand laste, ook automatisch en dus sneller en betrouwbaarder lassen. Op deze manier kunnen we ook onze voorraden sneller aanvullen en onze levertijden enorm verkorten’, aldus Van Gils.
Pladdet zal zich in de toekomst blijven richten op automatiseringsoplossingen. Voor nieuwe projecten worden regelmatig testruns uitgevoerd en ook andere mogelijke extra componenten zijn opgenomen, zoals een draaikanteltafel. ‘Ik denk dat de toekomst in de automatisering ligt en dat zelfs middelgrote en kleinere bedrijven er op termijn niet omheen kunnen. We hebben het probleem dus bewust onder ogen gezien en zijn zeer tevreden met de oplossingen tot nu toe, maar zijn ook benieuwd naar verdere automatiseringsmogelijkheden die nuttig kunnen zijn voor onze productie.’