Het Smart Welding Factory platform (SWF-platform) van stichting LAC is op 30 maart officieel gelanceerd. Het SWF-platform zorgt ervoor dat bedrijven op alle vlakken efficiënter kunnen werken en daarmee tijd vrijmaken om ook kleine series of zelfs enkelstuks productie te kunnen verantwoorden. Het platform maakt het programmeren van de robot eenvoudiger.

Het SWF-platform zorgt er daarmee voor dat huidige werknemers met diverse achtergronden het programmeren voor hun rekening kunnen nemen. Lasdata wordt niet alleen gebruikt voor het uitvoeren van het werk, maar is ook beschikbaar voor het maken van kostprijscalculaties en kwaliteitscontroles. En dat is allemaal mogelijk in een offline omgeving, de digital twin, waardoor productie door kan draaien terwijl er aan nieuwe producten wordt gewerkt.

Veranderingen

Fried Kaanen, voorzitter van Koninklijke Metaalunie, opende de lancering met een inkijkje in de veranderingen waar alle metaalbedrijven in Nederland op een zeker moment mee te maken krijgen. Hij benadrukte het belang van en de noodzaak voor innovatie om maakcapaciteit in Nederland te behouden en tegelijkertijd de krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden. Het SWF-platform levert een belangrijke bijdrage aan die beide uitdagingen. Het platform is in de afgelopen jaren ontwikkeld in samenwerking met diverse bedrijven die robotisering en digitalisering van hun lasprocessen inzetten.

Tijdens de lancering kondigde LAC-directeur Ard Hofmeijer aan dat er dit jaar ruimte is voor drie launching customers. Dat wil zeggen dat gebruik van het platform voor een bedrijf dat instapt gratis is voor vier gebruikers, in ruil voor gedetailleerde gebruikersfeedback en verbetermogelijkheden.

Bent u of kent u een bedrijf dat deze rol zou willen vervullen? Neem dan contact op met Ard Hofmeijer om de mogelijkheden te bespreken: hofmeijer@lac.nl.

Vakblad Lastechniek

Al ruim 90 jaar is Lastechniek het enige vakblad in Nederland dat zich uitsluitend richt op lassen en andere verbindingstechnieken. Lastechniek is onafhankelijk, toegankelijk, helder en deskundig. Het vakblad biedt actuele, relevante technisch en toepassingsgerichte informatie op het gebied van verbindingstechnieken, materialen, apparatuur, DO, NDO, inspecties, normen en opleidingen. Maar er is ook ruimte human interest verhalen, trends op de arbeidsmarkt en carrièremogelijkheden.

  • 10x per jaar het vakblad met o.a. actuele technische en toepassingsgerichte informatie.
  • In opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en in samenwerking met het Belgische Instituut voor Lastechniek (BIL).